Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Animal life in Groups


Εισαγωγή

  Συνεχίζοντας την συλλογή στοιχείων για την κοινωνικότητα στα ζώα, μετά το Wild Justice (http://bookcapacitor.blogspot.com/2011/05/wild-justice.html ), το Animal Behavior παρουσιάζει την ζωή συγκεκριμένων ειδών. Εδώ βλέπουμε πιο συστηματικά την ιεραρχία, την αλληλοβοήθεια, την αμοιβαιότητα, τον εγωισμό αλλά ακόμα και εκπαίδευση μερικών ειδών.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Wild Justice


“Wild Justice – The Moral Lives of Animals” Marc Bekoff & Jessica Pierce εκδ. University of Chicago Press

Εισαγωγή

  Παίρνοντας το νήμα από τους Ρώσους φυσιοδίφες του 19ου αιώνα, από την δεκαετία του 1960 έχει εμφανιστεί ένα ισχυρό ανομοιογενές νέο ρεύμα επιστημόνων  που αμφισβητούν την κυρίαρχη αντίληψη ότι στα ζώα κυριαρχεί ο ανταγωνισμός όλων εναντίων όλων, εξετάζοντας την κοινωνικότητα των ζώων. Οι εν λόγω προσπάθειες φέρνουν στο φως νέα δεδομένα για την κατανόηση της εξέλιξης των ειδών. Μελετούνται συστηματικά περιπτώσεις αλληλοβοήθειας, ηθικής, εμπάθειας, αυτοθυσίας, κλπ. που τα διαβάζουμε σε επιστημονικά και μη περιοδικά. Η συμπεριφορά των ζώων έχει ιδιότητες που στο παρελθόν θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινο «προνόμιο». 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Προυντόν «Φιλοσοφία της αθλιότητας»


Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν «Σύστημα οικονομικών αντιθέσεων ή η φιλοσοφία της αθλιότητας» Left Liberty

Εισαγωγή

  Ο Pierre Josef Prοudhon, (1809 - 1865) είναι ο πρώτος στοχαστής που αποκάλεσε τον εαυτό του αναρχικό. Έγινε διάσημος από το βιβλίο του «τι είναι ιδιοκτησία», και την δανεισμένη από τον Γιρονδίνο Girondin Brissot φράση «Η ιδιοκτησία είναι κλοπή». Αποτελεί έναν από τους κλασσικούς της αναρχικής σκέψης του 19ου αιώνα. Παιδί φτωχής οικογένειας (και οι δύο γονείς του δούλευαν σε ένα ζυθοποιείο) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μπεζανσόν της Γαλλίας. Εργάστηκε σε ένα τυπογραφείο μεταφράζοντας θρησκευτικά κείμενα, ενώ αργότερα ίδρυσε μαζί με έναν συνέταιρο το δικό του τυπογραφείο που το κράτησε για δύο χρόνια και ήταν ο ιδρυτής της «Λαϊκής τράπεζας» το 1849. Ο ίδιος δήλωνε υπέρμαχος της επανάστασης μέχρι το 1846, αλλά από το 1846 μέχρι το τέλος της ζωής του υποστήριζε την λογική των σταδιακών μεταρρυθμίσεων. 

Το κράτος και ο ιστορικός του ρόλος


Peter Kropotkin-ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ – εκδ. Ελεύθερος τύπος

Εισαγωγή

  Συνεχίζουμε την μελέτη του έργου του Κροπότκιν, μετά την Αλληλοβοήθεια (http://bookcapacitor.blogspot.com/2011/05/blog-post.html ) θα δούμε το «κράτος και ο ιστορικός του ρόλος», που αποτελεί μια ομιλία του Κροπότκιν, που προοριζόταν να γίνει το 1986 στο Παρίσι σε ένα ακροατήριο που υπολογιζόταν γύρω στα 5.000 άτομα. Ο Κροπότκιν τελικά δεν θα μιλήσει διότι η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να απελάσει τον ρώσο αναρχικό.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αλληλοβοήθεια


Πιοτρ Κροπότκιν «Αλληλοβοήθεια» εκδόσεις Καστανιώτη

Εισαγωγή

  Εκ πρώτης όψεως στον χώρο της αναρχίας φαίνεται να υπάρχει μια πληθώρα ρευμάτων απόψεων, αποχρώσεων, τοποθετήσεων, και επιχειρημάτων. Παρά τη φαινομενικά τεράστια γκάμα αντιλήψεων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε, αρχικά, δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες τάσεις.