Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Για την ίδρυση του Book capacitor


  Από τις πολλές διαφορετικές κρίσεις που διανύουμε στην εποχή μας, μια κρίση είναι ιδιαίτερα έντονη, συνεχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή της γνώσης και της έρευνας. Κυκλοφορούν πολύ ελάχιστα ενδιαφέροντα άρθρα, που πραγματικά προσφέρουν στην γνώση. Ιδιαίτερα στις κοινωνικές επιστήμες παρατηρεί κανείς μια βαθύτατη παρακμή. Η αστική τάξη σε αυτές εδώ και χρόνια δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Παράλληλα, κάτω από την κυριαρχία μεταμοντέρνων αντιλήψεων, η ίδια η κεφαλαιοκρατία παραιτείται από την εκπαίδευση. Αρνούμενη την οργανωμένη - συστηματική μετάδοση γνώσεων προβάλει ως όραμα τις προσωπικές εμπειρίες του παιδιού. Μας λέει για παράδειγμα «να ανακαλύψει το παιδί μόνο του το ρήμα»! Αυτές οι αντιλήψεις είναι άκρως επικίνδυνες για την μόρφωση. Οδηγούν σε νέους αμόρφωτους, σε περαιτέρω ένδεια της γνώσης.


  Σε μια περίοδο έντονης παρακμής των πάντων, έντονων βαθιών ανησυχιών αναζητείται μια άλλη προοπτική πέραν από την σύγχρονη κοινωνία. Οι νέοι αμόρφωτοι μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης των κρατούντων. Αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα οφείλουμε να προσπαθούμε συνεχώς να ανεβάσουμε το «επίπεδο των μαζών».

  Ο μηχανιστικός υλισμός νομίζει πως αρκούν μονάχα τα υλικά προβλήματα (φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση) για να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα λύση. Άποψη μου είναι πως η συσσωρευμένη γνώση στα βιβλία αλλά και στην ίδια τη ζωή είναι το μυστικό για την αφύπνιση του δούλου που θα τον οδηγήσει πέρα από την πρόσκαιρη εκτόνωσή του, πέρα από την μικρή προσωρινή εκδίκηση έναντι του αφέντη, γιατί η σύγκρουση απαιτεί τη γνώση και τη σωστή και στρατηγική της χρήση, ώστε να ξεριζωθεί και το τελευταίο κύτταρο αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  Δυστυχώς μέχρι στιγμής,  τίποτα δεν θυμίζει εποχές ενός νέου διαφωτισμού, είτε μιας νέας περιόδου αναζήτησης λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα, αντίστοιχη με αυτήν της εμφάνισης των πρώτων ουτοπικών σοσιαλιστών και μετέπειτα της πιο ανεπτυγμένης θεωρίας μέχρι σήμερα, αυτής του μαρξισμού.  Όμως σιγά σιγά εμφανίζονται οι πρώτες μικρές προσπάθειες, μέσα από διάφορα blog και μικρές συλλογικότητες. Από αυτές τις προσπάθειες μονάχα κάτι θετικό μπορεί να ξεπηδήσει.

  Με πίστη και αισιοδοξία σε αυτά τα εγχειρήματα, προσπαθεί να συνεισφέρει και αυτό το blog. Σε αυτό το νέο blog θα γίνει μια προσπάθεια να συζητήσουμε πολλά βιβλία, που κρίνουμε για διάφορους λόγους αξιόλογα, άλλες φορές ως παρουσίαση, άλλες φορές ως κριτική. Δεν έχω αυταπάτες ότι το blog αυτό θα γίνει ο μεγάλος χώρος θεωρητικής συζήτησης. Είναι μονάχα ένα λιθαράκι. Ελπίζω μονάχα ότι άνθρωποι που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες θα βοηθήσουν να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  Έχει αξία, να γράφεις κείμενα για βιβλία, που είτε παρουσιάζουν ένα βιβλίο είτε κριτικάροντας το; Η απάντηση είναι πως ναι. Αν γράψει κανείς μια παρουσίαση για ένα βιβλίο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσεις το βιβλίο. Όταν γράφεις ένα κείμενο βλέπεις πιο εύκολα ποια σημεία θέλουν περεταίρω επεξεργασία, βλέπεις τις αντιφάσεις του συγγραφέα ή τις δικές σου κλπ. Ακόμα, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει διαβάσει το βιβλίο, είναι αφορμή για μια ιδιαίτερα πλούσια συζήτηση. Από αυτήν την άποψη ελπίζω ότι αυτό το blog θα συνεισφέρει στην πολύ αναγκαία θεωρητική συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων, απαντήσεων στα έντονα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, για την χειραφέτηση της ανθρωπότητας. 

  Δεν επιθυμώ το blog να έχει αποκλειστικά δικά μου κείμενα. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι με δικά τους άρθρα. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση τα κείμενα να είναι αυστηρά επιστημονικά ή ο,τιδήποτε άλλο. Μοναδική απαίτηση η επιθυμία για προσφορά για τον καλύτερο θεωρητικό εξοπλισμό όλων μας. Για αυτό το λόγο, όποιος επιθυμεί ας ετοιμάσει μια παρουσίαση ενός βιβλίου και απλά ας μου στείλει ένα e-mail.

Η γνώση είναι δύναμη!
Κ.Μ.

4 σχόλια:

  1. Εύχομαι καλή αρχή στο μπλογκ. Η αλήθεια είναι πως οι προτάσεις για καλά βιβλία ή οι συνόψεις άλλων που δεν έχουμε το χρόνο να διαβάσουμε είναι πάντα χρήσιμες. Ελπίζω το ιστολόγιο αυτό να μπορέσει να υπηρετήσει αυτή την κατεύθυνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω μονάχα να μην είμαι ο μόνος που θα παρουσιάζω βιβλία. Περιμένω από όλους να κάνουν μια παρουσιάσει κάποιου βιβλίου. Όποιος το δοκιμάσει θα δει πως βοηθάει πάρα πολύ στην μελέτη του βιβλίου. Το email είναι στο profile μου, μπορεί να στείλει ο καθένας. Προφανώς δεν υπάρχει καμία λογοκρισία εκτός από ακραίες περιπτώσεις (βρίσιμο κλπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή